Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno is één van de mooiste en één van de grootste meren van Italië. Dit meer, ten westen van Perugia, is dan ook een belangrijk toeristisch gebied binnen Umbrië. Rondom het meer vind je verschillende stranden waar je heerlijk tot rust kan komen of waar je objecten kan huren voor de watersport op het meer. Daarnaast lopen er vele wandelingen en fietsroutes rondom het meer en is het een belangrijk broedgebied voor vele vogels. In het meer vind je drie eilanden die per veerboot te bereiken zijn.

Rondom het meer zijn ook vele idyllische steden en dorpen te vinden. Zo is Castiglione del Lago één van de mooiste steden van de regio en heeft deze heuvelstad en prachtig historisch centrum met een kasteel dat boven het strand uitsteekt. Of het altijd levende Passignano sul  Trasimeno met zijn gezellige restaurantjes  en promenade, en natuurlijk Tuoro Sul Trasimeno, hier wordt de volgende jaren veel geïnvesteerd in de renovatie en ontwikkeling van de omgeving tot een high class place to be. 

Vakantie Trasimenomeer

Het ideale van het Trasimenomeer (128 km2, 6 meter diep) is zijn ligging. Met enerzijds de groene landerijen en highlights van Umbrië (zoals Assisi, Spello en Orvieto) en anderzijds de glooiende heuvels en historische beauty’s van Toscane (zoals Montepulciano, Siena en Pitigliano) binnen handbereik, is het Lagi di Trasimeno een fantastisch gelegen vakantiebestemming. Ook aan het meer zelf vind je meerdere mooie en gezellige plaatsjes zoals Magione, Castiglione , Passignano en Tuoro. De geschiedenis van deze stadjes gaat ver terug, dit is terug te zien aan de historische centra en oude kerken en forten. In de zomer zijn er vaak meerdere dorpsfeesten die je kunt meemaken.

In de omgeving van het meer zijn talloze activiteiten te ondernemen: van wandelen en fietsen tot golfen, boogschieten, vissen, tennissen, zeilen, windsurfen of zelfs jetskiën. Aan het water liggen in totaal 17 strandjes: je kunt zowel in het meer zwemmen als in de talrijke openbare zwembaden. Rond het meer kun je kiezen uit vele  hotels, b&b’s, vakantiehuizen, agriturismo’s 

 

De leukste stadjes aan het Trasimenomeer

Verdeeld over in totaal acht gemeentes liggen er diverse stadjes en dorpjes bij het Trasimenomeer, sommige direct aan de oevers van het meer en anderen wat hoger op de groene heuveltoppen. Castiglione del Lago is een idyllisch heuvelstadje gelegen op een schiereiland aan de westkant van het meer. Het is één van de populairste trekpleisters aan het Trasimenomeer. Het historische centrum neemt je voor even mee terug naar de middeleeuwen.

Castiglione telt drie oude stadspoorten, het imposante Palazzo del Comune (nu in gebruik als gemeentehuis), het Palazzo della Corgna en een aantal kerken en mooie pleinen. Maar de belangrijkste blikvanger is het 5-hoekige fort Castello del Leone. Deze middeleeuwse burcht dateert uit de 13e eeuw en heeft in de loop van de tijd nogal wat aanvallen doorstaan. Tegenwoordig kun je het fort bezoeken, het levert je de mooiste uitzichten op het meer op.

Castiglione del Lago.

Ook Passignano sul Trasimeno, aan de noordoevers van het meer, is een supergezellig stadje. Dit juweeltje van een vissersdorp ligt pal aan het meer en is erg geliefd bij vakantiegangers. Het wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren en er liggen diverse winkeltjes en restaurantjes.

Passignano sul Trasimeno.

Magione is de grootste plaats bij het meer met als belangrijkste bezienswaardigheid is de San Giovanni kerk. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd, maar daarna opnieuw opgebouwd. Binnen kun je moderne fresco’s bewonderen.

  • In Magione vind je ook het Castello dei Cavalieri di Malta, een perfect bewaard gebleven kruisvaarderskasteel in wiens binnentuin in juli het Trasimeno Music Festival plaatsvindt.
  • Tot de gemeente Magione behoren tevens de dorpjes Monte del Lago, San Savino, San Feliciano en Monte Colognola die met hun verschillende ‘borgo’s’, kasteeltjes en burchten fraai aan de oevers van het meer liggen.

Ten zuiden van het meer vind je diverse schilderachtige middeleeuwse dorpen in de groene natuur. Highlights zijn onder meer Panicale en Paciano.

Paciano, één van de mooiste middeleeuwse dorpen van Umbrië.

Eilanden in het Trasimenomeer

In het Trasimenomeer liggen drie kleine eilandjes waarvan er twee te bezoeken zijn. Het kleinste eiland, Isola Minore, is privébezit en onbewoond. Isola Polvese is het grootste van de drie eilanden, je kunt het met een veerdienst bereiken. Tot de jaren 50 woonden er mensen op het eiland, maar nu is het onbewoond. Wel zijn er nog een aantal historische bouwwerken te bewonderen zoals het klooster van San Secondo, een gerestaureerd kasteel uit de 14e eeuw en de kerk van San Giuliano. Ook ligt er een prachtige waterplantentuin, een natuurwacht en een zwembad.

Isola Maggiore is het enige bewoonde eilandje van het meer. De geschiedenis gaat terug tot in 1213 toen kluizenaar Francisco van Assisi zich hier vestigde om de vastentijd door te brengen. Je waant je op het eiland nog steeds in een 14e eeuws vissersdorp met onder andere de prachtig bewaard gebleven kerk van st. Franciscus, het kasteel van Guglielmi en een aantal ruïnes van kloosters en kerken. Belangrijke traditie op Isola Maggiore is het typische kantwerk (Punto Irlanda) dat in 1904 door markiezin Elena Guglielmi geïntroduceerd werd. Aanrader: pak de boot vanuit Passignano sul Trasimeno en maak een wandeling rond het eiland, de onbetaalbare uitzichten zullen je niet teleurstellen.